fbpx

5 saveta za savršenu dekoraciju venčanja

5 saveta za dekoraciju vencanja

Objavio Dragan Marić

bavim se fotografijom više od 20 godina, digitalnom fotografijom sam počeo da se bavim još 2003 godine kada sam kupio svoj prvi digitalni foto aparat i instalirao Photoshop na računaru

April 22, 2022

Ako ste par koji obožava dekoraciju i ne može da zamisli svoje venčanje bez fenomenalne dekoracije, saveti koji slede mogu biti spas za vas.

Iako postoje mladenci koji nisu zaljubljenici dekoracije i koji ne žele da izdvajaju veliki budžet kada je ova stavka u pitanju, nismo svi isti. Sa druge strane postoje mladenci koji su spremni da daju čitavo bogatstvo kada je dekoracija u pitanju. Nadamo se da će vam saveti koji slede razjasniti neke bitne stavke kada je dekoracija u pitanju.

Očekivanja vs realnost

Na samom početku želeli bismo da vam objasnimo neke od veoma bitnih činjenica vezanih za dekoraciju.

Verujemo da ste jedan od onih parova koji svoje vreme ulažu u višečasovno istraživanje Pinteresta i Instagrama kako bi našli svoju dekoraciju iz snova. I ovo je za veliku pohvalu. Vi želite da istražite sve i da pronađete fotografije vaše dekoracije iz snova.

Kasnije ćete sve te fotografije složiti u jedan folder koji ćete pokazati svojim izabranim dekoraterima. Ali ovde postoji dosta stvari koje se ne poklapaju, a mi bismo želeli poštedeti vas razočarenja.

Sve te dekoracije sa Pinteresta su uglavnom veoma skupe. Ukoliko želite da date i čitavo bogatstvo za dekoraciju, možete biti razočarani. Naime, neke dekoracije jednostavno nisu izvodljive u našim restoranima.
U nekima možda i jesu, ali za dekoraciju koja se nalazi na stolovima postoje neka ograničenja. Vaši dekorateri mogu reći da je sve to moguće i izvodljivo, ali je od ključne važnosti kontaktirati restoran pre nego što išta dogovorite.
Naime, u nekim restoranima se hrana postavlja na sto ( pre svega u manjim gradovima ), pa za dekoraciju jednostavno nema mnogo mesta. Deo koji može da zauzme je ograničen i nalazi se uglavnom na sredini stola.
I zbog toga neka ovo bude nešto o čemu ćete razmišljati kada gledate i birate dekoraciju za svoj veliki dan.

Saveti zlata vredni

Ukoliko se pridržavate ovih saveta, angažovanje dekoratera, kao i odabir adekvatne dekoracije može vam biti olakšano.
Top 5 saveta za savršenu dekoraciju su:

 1. Odaberite prirodno ili veštačko cveće,
 2. Držite se svog stila,
 3. Odaberite paletu boja,
 4. Uskladite celokupni dizajn venčanja ( ili to prepustite profesionalcima ),
 5. Verujte svojim dekoraterima.

Odaberite prirodno ili veštačko cveće

Ovo je ono što biste trebali odlučiti pre nego što krenete u odabir dekoratera. Jer su uglavnom podeljeni, oni koji rade sa veštačkim ne rade sa prirodnim cvećem i obrnuto.
Prilikom donošenja odluke imajte na umu sledeće:

 • Veštačko cveće ne znači prosto cveće i mnogo povoljniju varijantu – danas postoji širok izbor veštačkog cveća koje izgleda veoma realistično. Kada kažemo da to ne znači da će biti povoljnije, može se desiti da za isti budžet možete dobiti i prirodno cveće. Ali će razlika biti u veličini anranžmana na stolovima, u raskošnosti. Veštačko cveće će biti veoma bogatije u odnosu na prirodno za isti budžet.
 • Prirodno cveće u velikim anranžmanima imaće znatno višu cenu, a takođe obratite pažnju na godišnje doba kada ste planirali venčanje. Jer neko cveće koje je dostupno za prolećna venčanja malo je teže naći u jesen. Može se naći ali će biti iz uvoza i znatno skuplje.

Kada ste doneli odluku koja vrsta cveća će biti prisutna na vašem vančanju sledeći korak je odabrati dobrog dekoratera. Raspitajte se ili pogledajte recenzije na društvenim mrežama.

Držite se svog stila

Ukoliko ste sigurni u svoj stil, nemojte odustajati. Tu pre svega mislimo na to da li će vaše venčanje biti:

 • romantično,
 • rustično,
 • tradicionalno,
 • moderno.

To je lična stvar i čak i da se neko ne slaže to ne znači da treba menjati stil koji ste zamislili.

Odaberite paletu boja

Paletu boja, kao i stil uvek uklapajte sa izglednom restorana tj prostora koji ste odabrali. Nemojte dozvoliti da ste na primer odabrali moderan, hladan stil izgleda sale, a želite rustičnu dekoraciju.
Paletu boja uklopite sa izgledom enterijera. Pa tako obratite pažnju na:

 • boju svetala u sali,
 • boju zidova,
 • boju poda ili tepiha,
 • stolice i da li ih je moguće menjati.

Kada je paleta boja u pitanju nemojte birati i vezati se za jednu boju. Ako sve gore navedeno dozvoljava odlučite se za paletu boja od svetlijih ka tamnijim tonovima jedne boje. Ukoliko želite kombinovati više boja za to vam je potrebna pomoć profesionalaca kako ne bi došlo do lošeg spoja.

Uskladite celokupni dizajn venčanja

Ukoliko vaš budžet dozvoli, najbolje bi bilo angažovati lice koje se ovim bavi. To su profesionalni organizatori venčanja koji će vam još na samom početku saradnje predložiti dizajn celokupnog venčanja. A zatim ćete celokupni izgled venčanja i celokupnu dekoraciju raditi u pravcu dizajna. Tada definitivno nema grešaka, jer sve svakako ide uz vaše odobrenje. Ukoliko niste u mogućnosti da angažujete organizatora, pre angažovanja bilo kog od učesnika venčanja istražite dizajn i potrudite se da se bolje upoznate sa svim što on podrazumeva.

Verujte svojim dekoraterima

Ukoliko ste sami angažovali dekoratere uverite se pre samog angažmana da im možete verovati. Raspitajte se, čitajte recenzije. Kada kažemo da verujete svojim dekoraterima tu podrazumevamo pre svega da su oni iskusniji od vas i ukoliko vam daju neke savete, razmotrite ih. Jer njihovo iskustvo zaista može biti od pomoći.

dekorisan-restoran-za vencanje

Daće vam više informacija i dobićete širu sliku šta sve dekoracija podrazumeva. Sigurno ćete saznati nešto što niste znali. I shvatiti da ste nešto prevideli kada je dekoracija u pitanju. Čak šta više, ako prepoznate njihovu kreativnost prepustite im posao, i verujte nećete se razočarati. Jer umetnici vole slobodu. Dovoljno je samo da im verujete. Ili imate oragnizatora koji će garantovati njihov kvalitet i kreativnost.

Ukoliko ste zaljubljenik u dekoraciju sigurno ćete uživati u celom procesu pripreme i samog dana venčanja. I evo jednog saveta plus, na to smo vas već naviklii. Obavezno dogovorite sa svojim fotografima shooting u praznoj sali sa dekoracijom.

Zabeležiće trenutke vašeg oduševljenja i imaćete prelepe fotografije prazne sale i dekoracije kada je ona u punom sjaju. Ukoliko su vam ovi saveti značili podelite ih sa svojim prijateljima koji planiraju venčanje i primenite ih. Verujemo da će vam olakšati put u planiranju vašeg venčanja, bar jednog, veoma bitnog segmenta, što dekoracija svakako jeste.

Možda te i ovo interesuje …

5 razloga za zimsko venčanje

5 razloga za zimsko venčanje

Zimska idila vas privlači, ali da li ste razmišljali o zimskom venčanju? Možda i nije toliko popularno venčanje ali...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.