fbpx

Kako odabrati bend za venčanje i na šta posebno obratiti pažnju?

Kako odabrati bend za vencanje

Objavio Dragan Marić

bavim se fotografijom više od 20 godina, digitalnom fotografijom sam počeo da se bavim još 2003 godine kada sam kupio svoj prvi digitalni foto aparat i instalirao Photoshop na računaru

September 2, 2022

Mnogo je razloga da pažljivo birate bend za venčanje a mi vam navodimo one koje sigurno trebate uzeti u obzir. Takođe vam navodimo na koji način da se pripremite za sastanak sa vašim bendom.

Svi znamo koliko je bend bitan kada je sam dan venčanja u pitanju. Bend je zadužen za atmosferu. Svi koji će pamtiti vaše venčanje prvo će pomisliti kakva je atmosfera bila. Da li je podijum bio sve vreme okupiran ili je ipak falilo malo atmosfere.

Obratite pažnju na sledeće kada birate vaš bend.

Ko diktira atmosferu na svadbi?

Većina mladenaca bira bend na osnovu preporuke. Neki od njih će odabrati bend tako što će malo guglati i informisati se. Najbolje je da ste, pre nego što neki bend bukirate za vaše venčanje, negde isti čuli. Tj bili na svadbi gde je bend već svirao i videli ste kakvu atmosferu prave.

Za početak, da naglasimo da nije samo bend zadužen za atmosferu. Složićete se da prvo mesto pripada mladencima. Ako su mladenci raspoloženi oni će voditi atmosferu ka usijanju. To je nesumnjivo. Tako da drugo mesto pripada bendu koji vaše raspoloženje treba ispratiti svojim muzičkim repertoarom.

Ukoliko ste već sigurni i videli nastup benda, sledeći korak koji je potrebno preuzeti jeste da bend kontaktirate i proverite raspoloživost datuma vašeg zakazanog venčanja. Savet je da kada krenete sa organizacijom uvek prvo rezervišete restoran i bend i na osnovu toga birate datum.

Jer je veoma bitno uskladiti restoran i bend. Sem da ste emotivno vezani za neki datum pa iz tog razloga imate prvo datum, pa tek onda kontaktirate restoran i bend.

Koja pitanja postaviti bendu i zašto?

Svaki ozbiljan bend želeće da zakažete sastanak i vidite se. Potrudite se da se spremite za sastanak. Nekoliko bitnih pitanja koja trebate bendu postaviti su sledeća:

  1. Da li bend svira programsku muziku i šta kod njih to konkretno znači?
  2. Da li bend ima licence?
  3. Da li i koliko sati traje repertoar benda i šta to podrazumeva ( sa pauzama ili bez )?
  4. Koja je cena i kada je najbolje izvršiti plaćanje?
  5. Da li bend ima dres kod?

Da li bend svira programsku muziku i šta kod njih to konkretno znači?

Čuli ste verovatno, i sve je više bendova koji sviraju isključivo programsku muziku. To je muzika koju su oni unapred odabrali. Svaki bend ima nekoliko bloka izvođenja i u tim blokovima bira određenu muziku, kako ne bi došlo do mešanja žanrova.

Ukoliko verujete bendu, dovoljno je da vam oni objasne šta konkretno programska muzika podrazumeva. U većini slučajeva programska muzika benda podrazumeva da ne postoji mogućnost poručivanja pesama, tj želja.
Možete ih pitati da li postoji mogućnost da neke pesme budu izbačene, ukoliko imate pesme koje nikako ne volite.

Ali vam ne savetujemo da izbacujete iz repertoara izvođače jer na taj način umnogome otežavate posao bendu. Bend, isto kao i vi, želi da napravi dobru atmosferu, i zato ih pustite da rade svoj posao. Nećete zažaliti. Njima je svaka svadba preporuka za neku narednu.

Mladenci igraju na podijumu sa vojim gostima

Da li bend ima licence?

Možda vam ovo čudno zvuči i niste o ovome razmišljali. Ipak, od 2017.godine, svaki bend mora imati licencu. Licence se obnavljaju jednom godišnje i zato je bitno da budete sigurni da bend koji ste odabrali ima licencu za godinu kada vi planirate venčanje.

Nekoliko dana pre venčanja potrebno je uraditi ugovor. Taj ugovor je obavezan i potrebno je da bude u restoranu tj sali kada je vaše venčanje. U suprotnom može se desiti da inspekcija dođe i svadbu prekine. Da bi ugovor bio zaključen, bend mora imati licence.

Da li i koliko sati traje repertoar benda i šta to podrazumeva (sa pauzama ili bez)?

Kada odete na sastanak veoma je bitno da sa bendom razgovarate o dužini njihovog angažmana. Neki bendovi imaju vremensko ograničenje i ono iznosi otprilike 8 sati. Dobro je da vam to naglase. To vreme uključuje i pauze.
Takođe, neki bendovi imaju doplatu ukoliko dođe do produžetaka, tako da je dobro znati koja je cena ukoliko do takve situacije dođe.

Ukoliko imate neki bend iznanađenja, ili nekog drugog izvođača, to obavezno naglasite bendu. Oni to pre svega moraju znati zbog toga što većina izvođača koja kratko nastupa nema svoje ozvučenje pa mora koristiti tehniku benda. To je prvi razlog.

Drugi razlog je taj što morate znati da li nastup drugog benda ulazi u njihovu satnicu, ili ne. I da li je za vreme nastupa drugog izvođača vreme za njihovu pauzu. I bitno je precizirati vreme nastupa drugog benda.

Koja je cena i kada je najbolje izvršiti plaćanje?

Svaki bend ima svoju cenu, i to će vam još na prvom sastanku precizirati. Bitno je znati cenu u početku jer ćete na taj način lakše raspoređivati vaš budžet. Ovde vam ne možemo tačnu cenu precizirati jer ona zaista varira od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada evra.

Takođe, na sastanku obavezno precizirajte kada ćete bendu uzvršiti plaćanje.

Da li bend ima dres kod?

Ovo pitanje nije ni malo manje bitno iako se nalazi na samom kraju. Iako većina benda danas ima svoj dres kod, bitno je pitati. Takođe, ukoliko imate neku posebnu želju kako biste bend uskladili sa dekorakocijom, to im obavezno naglasite.

Savet plus – Šta bend mora da zna, ukoliko nemate organizatora venčanja?

Ukoliko nemate organizatora venčanja, ono što unapred morate javiti bendu, kako biste bili bez stresa na samom danu venčanja, jeste sledeće:

  • Vreme kada ste planirali prvi ples,
  • Pesmu koja ide uz prvi ples,
  • Pesmu koja je za tortu,
  • Pesmu za ulazak mladenaca ( ukoliko postoji ),
  • Vreme kada ste planirali izlazak torte.

Svaki ozbiljan bend će vam na prvom sastanku predočiti svoj ugovor, dobro ga pročitajte i potpišite kako biste i vi, a i bend takođe, bili sigurni. U ugovoru se precizira i cena kao i iznos avansa, ukoliko postoji.

Nadamo se da vam ovi saveti znače i da će vam olakšati vašu potragu za idealnim bendom. Želimo vam puno sreće i atmasferu za pamćenje.

Možda te i ovo interesuje …

5 razloga za zimsko venčanje

5 razloga za zimsko venčanje

Zimska idila vas privlači, ali da li ste razmišljali o zimskom venčanju? Možda i nije toliko popularno venčanje ali...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.