fbpx

Kako planirati venčanje u vreme Covid – a?

Kako planirati vencanje u doba covid

Objavio Dragan Marić

bavim se fotografijom više od 20 godina, digitalnom fotografijom sam počeo da se bavim još 2003 godine kada sam kupio svoj prvi digitalni foto aparat i instalirao Photoshop na računaru

December 14, 2021

Verujemo da vam je ova tema bolna tačka… I nama je takođe, bez sumnje. Zato vam dajemo neke savete kako planirati venčanje u tubulentim vremenima. Sama pomisao na odlaganje tako dugo očekivanog dana, daje osećaj knedle u grlu… Pomeranje, uklapanje svih već bukiranih učesnika zaista jeste opterećujuće i zabrinjavajuće.
U nastavku vam dajemo neke savete kako da venčanje planirate, kako da izbegnete stres koji sve ovo nosi sa sobom.

Najbitniji savet

Pre svega bismo vam dali jedan savet koji će vam sačuvati živce, ako ga primenite. Radi se o tome da shvatite činjenicu da sve što se dešava nema nikakve veze sa vama, tako je svuda u svetu, pa i kod nas. Znamo da ovo već znate, ali je ugao posmatranja u ovom slučaju zaista neprocenjivo bitan.

Mnogi su svoje venčanje već nekoliko puta odlagali, sama pomisao da je potrebno sve raditi ispočetka opterećuje. Neki su odustali, i to je ok. Napravili malo venčanje, ručak za najbliže, i skinuli teret koji je postojao.
Nekima to ne dolazi u obzir jer ne žele da odlažu venčanje. Mlade su još kao devojčice sanjale belu haljinu i ulogu princeze. I to je za veliku pohvalu. Ne odustati odmah kada naiđemo na prepreku.

Istina o predstojećoj sezoni venčanja 2022.

Niko u ovom trenutku ne može predvideti šta će se dešavati 2022. Iako su mnoga venčanja odložena iz straha da će propasti sezona 2021., nema garancije ni da će 2022. biti godina koja obećava wedding bum, ali bi trebalo i realno sagledati celu situaciju. Pošto je trenutna situacija po pitanju posete restoranima sa takozvanim covid propusnicama a iz kriznog štaba stalno apaluju da je potrebno uvesti i stalnu potrebu za propusnicama velika verovatnoća je da će propusnice biti potrebne i za tip proslava kao što su rođendani venčanja i sl. Naravno ovo odmah može da podeli ljude u skladu sa njihovim stavovima što poštujemo ali može i pomoći u ovoj neizvesnoj situaciji tj ako se donese neka takva mera onda će te bez problema znati da planirate svoju proslavu u skladu sa tom obavezom. Kao što možete videti i sve veći brooj koncerata se zakazuje što daje dosta vere da će se sve to ipak na neki način vratiti u nekim normalnim tokovima, zato bi i trebalo razmišljati o tome.

Pre svega je bitno da podelimo venčanja, a da se vi pronađete kojoj grupi pripadate.

Tako delimo venčanja na:

  • Ona koja su odložena i ponovo zakazana za 2022.
  • Venčanja koja se tek zakazuju za 2022.

Odložena venčanja za 2022.

Ova venčanja su već odložena, i tu su se mladenci ili organizatori potrudili da sve uklope i opet rezervišu. Verovatno su ovo venčanja koja su već jednom odložena. Loša stvar je to što znamo da vam je svega preko glave, a dobra je da sada već imate iskustva.

Takođe dobra vest je da već imate svoj termin što ne važi za one koji prvi put zakazuju venčanje za 2022. Pa pošto je vama već sve poznato, više pažnje ćemo posvetiti onima koji se mogu prvi put suočiti sa odlaganjem njihovog najbitnijeg dana.

Venčanja koja se tek zakazuju za 2022.

Ne bismo da vas obeshrabimo, ali svakako morate biti spremni na to da se vaše venčanje može odložiti. Zato je bitno biti pripremljen na vreme, reagovati i prilagoditi se novonastaloj situaciji.

Pre svega ako zakazujete za sezonu 2022. (od maja do oktobra), budite spremni na to da su mnogi termini već zauzeti i da ćete morati biti spremni na komromis. A sada slede saveti kako da planirate ako dođe do odlaganja venčanja.

Proverite slobodne termne restorana

Verujemo da ste prostor u kome će biti venčanje odabrali s razlogom, zato je ovo prva stavka na vašem planu odlaganja venčanja. Pre nego što potvrdite novi termin, morate pozvati svoje fotografe, dekoratere i sve ostale učesnike venčanja. Svi su svesni situacije i već navikli na stalna pomeranja i odlaganja.

Kod svih učesnika proverite da li je avans koji ste dali prilikom zakazivanja i dalje važeći. Većina će to potvrditi, ali čak i da ne bude tako probajte da razumete situaciju. Svi su morali proći kroz jedan veoma stresan period koji je u potpunosti zaustavio posao.

Fotografi i snimatelji

Verujemo da vam je u samom vrhu po bitnosti vaša foto ekipa. Nije sve jedno ko će i na koji način pratiti vas i vaše venčanje. Sigurni smo da ste dosta istraživali ili videli na nekom venčanju ekipu koju ste odlučili da angažujete.
Svi dobri fotografi i snimatelji su bukirani mnogo ranije pa se potrudite da na vreme angažujete svoju ekipu za novi termin.

Vaša venčanica iz snova

Neka ova stavka bude među prvima koje ćete obavestiti kada je pomeranje termina u pitanju. Uverite se da je novi termin dobro upisan. Ali tek nakon što ste sve dogovorili i zvanično potvrdili novi datum.

Bend za venčanje

Vaš omiljeni bend mora biti na vreme obavešten o pomeranju termina jer su i oni dosta ranije bukirani. Nekada i dve godine unapred. Znamo da ste ih odabrali sa razlogom. A takođe već znate da će pored vas oni biti najviše zaslužni za atmosferu na vašem venčanju.

Dekoracija

Znamo da ste već verovatno sve osmislili, a sa odlaganjem dosta toga zaboravili, kada je dekoracija u pitanju. Zato je tu vaša agencija za dekoraciju koja će vas podsetiti na dogovor, dati vam neke nove predloge.
Ukoliko ste neko ko voli nove trendove, on se dosta menja, pa možete, na osnovu predloga dekoratera, promeniti dekoraciju.

Torta

Ako ste i ovu stavku bili rezervisali, onda je potrebno i njih uklopiti u novi termin. Nekada se dešava da je termin zauzet, ako vam nije toliko bitno, možete istražiti nove ponuđače u ovoj oblasti.
Zaista postoji dosta poslastičara sa kojima možete dogovoriti mladenačku tortu.

Pozivnice

Ako ste već svoj budžet dovoljno opteretili i ne biste opet štampali pozivnice, postoji i druga opija. Verujemo da ne biste opet štampali pozivnice jer je novi termin takođe neizvestan.
Zato možete uraditi elektronsku pozivnicu koja će vaše goste obavestiti o novom terminu venčanja. Ova varijanta je mnogo povoljnija za vas i neće dodatno opteretiti budžet.

Specijalni efekti

Ekipa koja radi specijalne efekte će se takođe pobrinuti da se prilagodi vašem novom terminu venčanja. Ali je veoma bitno takođe obavestiti ih. To je odgovorno sa vaše strane, isto kao što i vi očekujete odgovornost sa njihove strane.

Ako ste imali još nešto što ste bukirali a da sada niste pomerili, podsetite se i obavezno promenite termin. Nemojte gledati na ovu situaciju kao nešto što vi kontrolišete, prilagodite se i verujte da će novi termin biti onaj pravi.
Još nešto veoma bitno u celoj ovoj priči odlaganja i pomeranja venčanja jesu cene. Obavezno prilikom kontaktiranja svih učesnika venčanja proverite da li je došlo do promena cena. Nadamo se da razumete celokupnu situaciju jer smo svi svedoci da cene rastu gotovo svakodnevno, pa je izvesno da će i cene venčanja i svih usluga rasti.

Želimo vam puno sreće prilikom odabira terimna za venčanje, i neka on bude vaš jedini termin.

Možda te i ovo interesuje …

5 razloga za zimsko venčanje

5 razloga za zimsko venčanje

Zimska idila vas privlači, ali da li ste razmišljali o zimskom venčanju? Možda i nije toliko popularno venčanje ali...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.