fbpx

Ideje da dan vašeg venčanja bude drugačiji

Ideje da vas dan vencanja bude drugaciji

Objavio Dragan Marić

bavim se fotografijom više od 20 godina, digitalnom fotografijom sam počeo da se bavim još 2003 godine kada sam kupio svoj prvi digitalni foto aparat i instalirao Photoshop na računaru

December 2, 2021

Verovatno ćemo se svi složiti da je svako venčanje drugačije i posebno samo po sebi. Ali je sve više parova koji bi da nešto promene kada je sam dan venčanja u pitanju. Svi uglavnom imaju slične ideje, sve je već viđeno… i to može biti zaista pomalo monotono.

Zbog toga vam dajemo ideje kako da učinite vaš dan venčanja drugačijim…

Razmilite o tome kakvo biste venčanje želeli

Da biste odgovorili na pitanje kakvo biste venčanje želeli, najpre je dobro informisati se kakva sve venčanja postoje. I svakako da ćete stil venčanja odabrati prema svom afinitetu. Stil venčanja će takođe biti determinisan prostorom u kome ste već možda zakazali venčanje.

Ako nemate mnogo izbora što se prostora tiče, neki su zauzeti, neki Vam ne odgovaraju, potrudite se da odaberete prostor koji će se najbolje uklopiti u željeni stil.
Kada kažemo stil venčanja tu pre svega mislimo na:

 • moderna venčanja,
 • tradicionalna venčanja.

Moderna su pre svega karakteristična za veće gradove. Klasična, tradicionalna venčanja su još uvek zastupljena, ali pre svega u manjim, ruralnim sredinama. To ne znači da ćete pogrešiti ako odabarete tradicionalno venčanje a iz velikog ste grada. Pre svega to zavisi od vas i vašeg ukusa.

Savet je da ukoliko imate određenu želju, razgovarate sa roditeljima jer se može desiti sukob mišljenja i nepotrebna tenzija.

Ideje da vaš dan bude poseban i vama a i vašim gostima

Kada su ove ideje u pitanju, pre svega vam moramo naglasiti da sam dan venčanja zavisi isključivo od mladenaca. Sve što je bilo potrebno uraditi, uradili ste pre samog dana, a kada vaš veliki dan dođe, na vama je da obučete najbolje moguće raspoloženje. Tako se nikako neće desiti da nešto ne bude dobro, naprotiv. Šta god da se desi biće manje bitno jer su mladenci srećni, veseli i u dobrom raspoloženju.

Ideje kojima možete vaš dan učiniti posebnim su sledeće:

 1. Ukoliko imate tradicionalno venčanje dodajte običaje karakteristične za vaš kraj
 2. Unajmite nekog ko će voditi program na samom venčanju
 3. Priredite poseban prvi ples
 4. Osmislite šalu ili događaj koju će svi prepričavati
 5. Dodajte nešto nesvakidašnje.

Ukoliko imate tradicionalno venčanje dodajte običaje karakteristične za vaš kraj

Iako ste možda neko ko ne voli tradiciju, i odlučite se da vaše venčanje bude moderno, verujte, nećete pogrešiti ako neki tradicionalni običaj ipak prihvatite.

Tako vam savetujemo da se odlučite za neki od sledećih običaja:

 • Kupovina mlade – ovaj običaj se još uvek dosta praktikuje i većina mladenaca ga prihvata. Radi se o tome da mladoženja dolazi po mladu, na vratima stoji uglavnom mladin brat, ili neko drugi, ukoliko mlada nema brata. Mladoženja je dužan da plati cenu koju momci odrede kako bi mogao da izvede mladu.
 • Pucanje u jabuku – ako ste u prilici, ovaj događaj može biti veoma zanimljiv svim svatovima. Mladoženja puca u jabuku puškom, i ne može da uđe u mladinu kuću sve dok ne pogodi jabuku.
 • Dukat u čaši – kada mladoženja izvede mladu, dobija čašu sa crnim vinom u kojoj je dukat. Mladoženja treba da popije vino do kraja i izvadi dukat, a čašu razbije.

Ima još dosta običaja, i ukoliko želite da ih ispoštujete najbolje je da se pre svadbe raspitate kod svojih starijih ukućana. Oni će biti srećni jer je tradicija upravo ono što nas razlikuje od drugih naroda. A ukoliko imate nekog gosta koji nije iz Srbije, njihovom oduševljenju neće biti kraja.

Unajmite nekog ko će voditi program na samom venčanju

Atmosferu na venčanju u najvećoj meri određuje muzika i oko toga se verovatno svi slažemo, pored mladenaca naravno. Ali je isto tako veoma bitno da muzika bude kreativna kada je vođenje programa u pitanju. Ukoliko niste sigurni da je to tako, postoje profesionalni voditelji koji mogu voditi vašu svadbu. Njihov posao je u stvari:

 • kreativna najava mladenaca,
 • kreativna najava najbitnijih gostiju, kuma, roditelja,
 • najava torte na drugačiji način.

Iako većina bendova dugo radi svoj posao i zna kako je potrebno najaviti, nekada se može desiti da od muzike, kada ulaze mladenci, dobijemo najavu “Mladenci”… Neka vaš ulazak bude spektakularniji uz neku dobru muziku, ili trubače. Biće svakako drugačije i originalnije.

Priredite poseban prvi ples

U poslednje vreme je prvi ples dobio na značaju, tako da se mnogi mladenci odlučuju za nešto drugačiji ples od klasičnog plesa uz omiljenu pesmu. Mnogi pohađaju časove plesa, i priređuju zaista poseban spektakl kada je prvi ples u pitanju. Trend je takođe da učestvuju i drugovi i drugarice i rođaci pa izvedu posebnu vrstu plesa za mladu.

Postoji mnogo ideja kada je prvi ples u pitanju tako da je dobro informisati se i prirediti iznenađenje svojim gostima. Prepričavaće vaš prvi ples, to je sigurno.

Osmislite šalu ili događaj koju će svi prepričavati

Ako želite da vaše venčanje bude godinama prepričavano možete iskoristiti neku šalu ili trik, u dogovoru sa svojim organizaotrom ( ako ga imate ), ili sa restoranom. Evo nekoliko predloga:

 • Ova šala vas neće koštati mnogo i dobro je da za ovo zna samo jedno od mladenaca, ne oboje. Unajmite nekog ko će vam napraviti tortu od stiropora identičnu mladenačkoj Dogovorite se sa restoranom da je konobari slučano ispuste i unište. Tada će svi biti u neverici, njihova lica će zabeležiti snimatelj, a neka nakon toga izađe prava torta. Ovo će se mnogima dopasti, nesumnjivo.
 • Ili napravite video iznenađenja za vašeg partnera ( partnerku ), koji će biti pušten na video bimu. Osmilsite i uradite spot vaše pesme sa fotografijama od upoznavanja pa nadalje. To će verovatno oduševiti vašeg izabranika tj izabranicu.
 • budite kreativni i osmislite nešto svoje.

Dodajte nešto nesvakidašnje

Kada ovo kažemo tu pre svega mislimo da u svoj budžet uključite nešto što nije svakidašnje. Možete odabrati neki od sledećih predloga:

 • ukoliko niste bili na mnogo svadbi gde je poslužen koktel, ili sladoled, odaberite nešto od toga.
 • unajmite profesionalnu balerinu koja će otplesati ples sa specijalnim efektima u određenom trenutku.

Možda vam neke od ovih ideja probude maštu pa odlučite da ipak promenite i učinite drugačijim vaš veliki dan. Ne samo zbog prepričavanja već i zbog snimka koji ćete iznova gledati, rado prijateljima i potomstvu pokazivati.
Da li ste možda bili na nekoj svadbi koja je bila posebna po nečemu? Šta je konkretno u pitanju napišite u komentaru i podelite sa svima?

Možda te i ovo interesuje …

5 razloga za zimsko venčanje

5 razloga za zimsko venčanje

Zimska idila vas privlači, ali da li ste razmišljali o zimskom venčanju? Možda i nije toliko popularno venčanje ali...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.