fbpx

Da li i na koji način urediti odnose sa fotografima?

ugovor sa fotografom

Objavio Dragan Marić

bavim se fotografijom više od 20 godina, digitalnom fotografijom sam počeo da se bavim još 2003 godine kada sam kupio svoj prvi digitalni foto aparat i instalirao Photoshop na računaru

October 28, 2021

Iako je vreme dogovora bez ikakvih ugovora i potpisa uglavnom prošlo, dešava se i danas da neki fotografi ne sklapaju ugovore sa mladencima. U nastavku Vam dajemo objašnjenja zbog čega je bitno informisati se o ugovorima koje trebate potpisati sa svim učesnicima na jednoj svadbi.

Zaista jeste divno verovati ljudima i ne misliti o nekim stvarima koje mogu poći po zlu… Jer neke stvari se ne mogu preduprediti. Ali ako već postoji način da sebe zaštitite, to trebate i uraditi.
Niko vam neće zameriti ako pitate na koji način se uređuju odnosi sa klijentima. Profesionalni fotografi za venčanja su i te kako informisani o ugovorima i svako ima kod sebe blanko ugovor koji vam može pokazati.

Kako započeti razgovor i postaviti pitanja o ugovoru?

Iako ste možda sigurni koje ćete wedding fotografe angažovati za svoj veliki dan, pre nego što uspostavite prvi kontakt, izguglajte i informišite se. To danas nije ni malo teško, zar ne?

Društvene mreže, sajtovi… već samo na osnovu pogleda biće vam jasno da li je ekipa profesionalna ili ipak ne… Ozbiljna foto ekipa ima sajt na kome je sve lepo objašnjeno.

Kada ste se lepo informisali, kontaktirajte fotografe i zakažite prvi sastanak. Informišite se da li se i koliko naplaćuje prvi informativni sastanak. Ukoliko fotografi naplaćuju informativni sastanak, probajte da to razumete, oni ulažu svoje vreme kako bi Vama otklonili sve nedoumice koje imate (konkretno mi ne naplaćujemo sastanke sa mladencima ili našim kllijentima jer znamo koliko je ovaj sastanak i upoznavanje važno i za Vas ali i za nas da bi smo sve detaljno dogovorili i precizirali).

Već na prvom sastanku, ukoliko ste tokom istog shvatili da je upravo ta foto ekipa za vas, postavite pitanje vezano za ugovor. Ukoliko ste angažovali organizatora venčanja, informišite se da li oni potpisuju ugovor u vaše ima i za vaš račun ili Vi to radite lično.
Sve tačke ugovora moraju Vam biti jasne, pre nego što isti potpišete.

Šta uglavnom sadrži ugovor sa fotografima?

U ugovoru se navode svi detalji vezani za prava i obaveze dveju ugovornih strana.
Obaveze fotografske ekipe odnose se na:

 • broj članova ekipe koja će na samom venčanju biti sa mladencima,
 • sve detalje vezane za fotografski paket koji su mladenci odabrali,
 • informacije i pre tj. post wedding shooting – u,
 • iznos avansa koji ste dali,
 • šta se dešava u slučaju da se materijal ošteti,
 • cena paketa i uslovi plaćanja.

Broj članova ekipe koja će na samom venčanju biti sa mladencima

Ovo je za mladence bitno jer će izbeći i preduprediti neka pitanja koja će se verovatno tek kasnije javiti. Ta pitanja se ustvari odnose na to koliko članova foto ekipe odlazi kod mladoženje, a koliko kod mlade. Takođe koliko članova kasnije prati venčanje u restoranu.

Fotografima će takođe biti veoma lakše ako ove uslove definišete na vreme. Oni će na taj način dobiti informacije o adresama na kojima se svatovi skupljaju, satnici. Takođe, kada se ekipe od mladoženje i mlade sastaju i da li celokupna ekipa prati ostatak venčanja ili se broj članova smanjuje.

Pitanje koliko članova fotografske ekipe će biti u restoranu je bitno jer će i restoran to pitanje mladencima postaviti, pa je bitno na vreme znati odgovor.

Sve detalje vezane za fotografski paket koji su mladenci odabrali

Kako svi profesionalni fotografi imaju u svojoj ponudi više paketa, bitno je definisati šta sve paket koji su mladenci odabrali obuhvata.
Tu pre svega mislimo na:

 • broj sati snimka koji će mladenci dobiti,
 • da li u paket ulazi i kratki hilight snimak (wedding story ili love story ili svadbeni spot 🙂 kako ko već naziva skraćenu verziju sa venčanja),
 • koliko odštampanih fotografija mladenci dobijaju i da li uopše žele štampane fotografije,
 • da li dobijate fotografije u elektronskom formatu i u kojoj rezoluciji (jer neke kolege daju fotografije u smanjenoj rezoluciji što kasnije može da Vam bude problem ako želite dodatno da ih štampate i sl.),
 • koliko sati na događaju će fotograf biti prisutan,
 • da li paket obuhvata photo book.

Vaši fotografi će vam objasniti razliku između nekoliko paketa, kako biste se lakše odlučili i uklopili neki paket u vaš budžet. Naše pakete za fotografisanje možete pogledati ovde kao primer.

Informacije vezane za wedding shooting

U ugovoru koji potpisujete sa svojim fotografima bilo bi dobro navesti i kada će se obaviti pre tj post wedding shooting (ako ste dogovorili sa svojim fotografom). Mladenci možda žele da razgovaraju o tome da se profesionalno fotografisanje obavi kada i samo venčanje, ali će fotografi objasniti razloge zbog kojih nije pametno istog dana obaviti shooting.

Ukoliko i Vi i fotografi imajte precizirane datume u ugovoru, neće doći do greške i eventualnog preklapanja datuma.

Iznos avansa koji su mladenci dali fotografima

U ugovoru se navodi koji iznos avansa je dat prilikom potpisivanja istog. Takođe, dobro je naglasiti da iznos avansa ulazi u konačni iznos paketa.
Ukoliko je ovaj iznos zabeležen, i mladenci i fotografi imaće veću preglednost i lakše će raspolagati ostalim ciframa.

Šta se dešava ukoliko se materijal ošteti?

Ovo opet ne treba po svaku cenu uzimati u obzir ali je lepo znati šta se dešava u sličaju da se kartica na kojoj se beleži venčanje ošteti.
Pre svega, ne ide sve na jednoj kartici pa i da se desi da se kartica ošteti, to će biti samo deo materijala.
U ugovoru se precizira da li se cena smanjuje u slučaju oštećivanja materijala, na koji način se nova cena obračunava. Uglavnom se nova cena obračunava procentualno u odnosu na cenu celokupnog paketa.

Cena paketa i uslovi plaćanja

U okviru ove tačke preciziraćete sa svojim fotografima za koji paket ste se odlučili, koja je cena tog paketa kao i način i uslovi plaćanja. Uglavnom će se fotografi složiti da naplate iznos kada isporuče materijal mladencima.
Kako su uslovi komunikacije danas veoma olakšani, vaši fotografi će vam veoma lako isporučiti željeni materijal. A vi ćete ga sa ponosom pokazivati svima.

Savet plus

Kada potpisujete ugovor sa svojim fotografima, ako želite možete i ugovor overiti kod notara, ali i samim potpisivanjem ugovor je punovažan kao i pismenom komunikacijom ako recimo putem email komunicirate sa svojim fotografom pravno može da bude punovažan Vaš dogovor, zato je dobro da imate i pismenu komunikaciju sa svojim fotografom.

Definisanje odnosa sa svim učesnicima na vašoj svadbi, od dekoratera do muzike i restorana, umnogome će mladencima olakšati celokupnu organizaciju.
Čak i ukoliko nešto zaboravite lakše ćete se snaći ako se vratite svojim ugovorima i imate sve crno na belo.

Možda te i ovo interesuje …

5 razloga za zimsko venčanje

5 razloga za zimsko venčanje

Zimska idila vas privlači, ali da li ste razmišljali o zimskom venčanju? Možda i nije toliko popularno venčanje ali...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.