fbpx

Kako provesti dan venčanja bez stresa?

kako provesti dan vencanja

Objavio Dragan Marić

bavim se fotografijom više od 20 godina, digitalnom fotografijom sam počeo da se bavim još 2003 godine kada sam kupio svoj prvi digitalni foto aparat i instalirao Photoshop na računaru

November 5, 2021

Možda vam ovo zvuči po malo čudno, ali da, postoje situacije na samom danu venčanja koje možete preduprediti. I na taj način izbeći stres i nepotrebna, i svakako, nepoželjna dešavanja. Kada paniramo naš dan venčanja, desi se da neke stvari previdimo, a upravo te stvari mogu da izazovu stres i pokvare raspoloženje mladenaca…

Zbog toga vam navodimo kako najbolje izbeći stres i na koje stvari biste trebali obratiti pažnju na samom danu venčanja.

Saveti za venčanje bez stresa

Mnoge situacije mogu se desiti na venčanju koje vas mogu iznervirati ili izazvati stres. Ali imamo jednu dobru vest za vas. Atmosfera na vašem venčanju zavisi isključivo od vas. I onda vi birate da li ćete na neku situaciju reagovati frustrirano ili ćete probati da zanemarite to što se u trenutku desilo.

Jedan savet – morate pripremiti sebe i ubediti da ništa i nikakva situacija neće pokvariti vaše venčanje. Jer taj dan se neće više ponoviti, a vi svojom reakcijom na neki događaj možete upropastiti svoje raspoloženje pa samim tim i venčanje.

Zato, evo saveta kako ćete izbeći stresne situacije:

 • unajmite profesionalnog organizatora venčanja,
 • delegirajte obaveze ( više stvari delegirajte ),
 • priremite scenario,
 • pripremite black listu pesama

Unajmite profesionalnog oraganizatora venčanja

Iako vam možda ovo zvuči kao sa Američkih filmova, to zaista nije tako. I kod nas postoje mnoge agencije koje se bave organizacijom venčanja profesionalno. A pri tom, mogu biti pristupačne. Odaberite ih prema svom budžetu. Ukoliko odaberte agenciju koja će organizovati vaše venčanje tako ćete izbeći stres ne samo na samom danu venčanja. I samo planiranje venčanja biće vam mnogo olakšano. Agencija će vam ponuditi svoje saradnike, a vi ćete prema svojim afinitetima i budžetu odabrati one koji vam najviše odgovaraju.

Agenciju je najbolje unajmiti i do godinu dana ranije jer se termini brzo zauzimaju. Na samom danu večanja agencija će obezbediti osoblje koje će posebno biti posvećeno vama, pa ćete zaista moći da se opustite. Pored toga, vaše zvanice će biti raspoređene, gosti će biti koordinirani prilikom fotografisanja pa će gužve biti izbegnute. Oni će pre samog dana venčanja uraditi scenario vašeg velikog dana a nakon toga će na samom danu pratiti scenario. Sve će biti onako kako ste se dogovorili.

Postoje mnoge situacije koje ćete izbegnuti, a koje će samo organizator znati, i verovatno Vam nakon venčanja ispričati šta ste sve izbegli. Jedna od agencija sa kojom imamo super saradnju je i Absolute event by Jelena.

Delegirajte obaveze

Kada ovo kažemo, onda mislimo na to da ukoliko niste angažovali profesionalnu agenciju koja će organizovati vaše venčanje, pa samim tim i sam dan venčanja, onda možete delegirati obaveze. Kada kažemo da delegirate to podrazumeva da pozovete najbolje prijateljice, sestre i pre venčanja odredite njihova zaduženja.

Neko od njih bi trebao da:

 • Čeka zvanice i raspoređuje ih po planu koji ste vi napravili ( bolje je da bude više devojaka, ukoliko restoran u kome je slavlje ne nudi hostese ). Ali svakako treba biti bar neko koga znate ko će zvanice dočekati.
 • Odredite osobu od poverenja koja će biti zadužena za plaćanja. Ovde mislimo na plaćanja kao što su torta, specijalni efekti, slatki sto i svi oni koje nećete nakon venčanja opet videti. Kako se vi ne biste time opterećivali, novac
 • Pripremite u koverte i kada oni budu stigli, osoba od poverenja će predati koverte.
 • Najbolja drugarica uvek treba biti pored mlade u slučaju da joj je nešto potrebno, što ona neće moći sama da izvede zbog venčanice.

Pripremite scenario

Kao što smo rekli, ukoliko angažujete profesionalnog organizatora venčanja oni će uraditi scenario vašeg dana. Isto tako vi uradite scenario kojim ćete precizirati najbitnija vremena na svadbi kao što su:

 • građansko venčanje,
 • crkveno venčanje
 • vreme dolaska zvanica,
 • prvi ples,
 • fotografisanje sa zvanicama,
 • iznošenje torte.

I ovaj scenario dajte šefu sale kao i jednoj vašoj osobi kako bi pratili vreme. Naravno da može biti odstupanja, ali je dobro znati i za sam restoran i za vas okvirno vreme tih bitnih događaja.

Spremite black listu pesama

Pored mladenaca koji jednostavno diktiraju atmosferu na venčanju, muzika je drugi najbitniji faktor. Jer je upravo muzika zadužena za atmosferu. A svi znamo da se na svadbana po nekad (neretko), pojave neki gosti koji poručuju pesme koje kvare atmosferu. Znate onu situaciju kada je atmosfera super ali onda ujak poruči “ Pevaj ujko, pevaj rode “ i svi su u fazonu odustajanja… Da, dešava se.

Zato je bitno sa svojim muzičarima dogovoriti listu pesama koje oni “ ne znaju da sviraju “ i tako će svi biti zadovoljni. Mladenci će držati atmosferu i sve će biti ok. Ovo naravno ne važi ako je u pitanju programska muzika, bez naručivanja pesama.

Stres na fotografiji?

Ukoliko zbog nečega na dan venčanja budete pod stresom i iznervirani budite sigurni da će se to videti na fotografijama i video snimcima zašto bi ste sebi to priredili, zato je jako važno da se maksimalno opustite i uživate u tom danu jer kao što i matičari kažu tim danom uradili ste jedan od značajnijih poslova u svom životu. Zato treba maksimalno uživati tog dana a sve ostalo ostaviti za neke naredne dane.

Nadamo se da smo vam našim savetima pomogli da izbegnete stres na vašem venčanju. I još jednom upamtite, vaša reakcija na stres je ono što utiče na atmosferu na svadbi. Da li ste ikada videli super cool svadbu, sa divnom atmosferom, a da mladenci sede za svojim stolom? Verujem da ne…

I zato, šta god da se dogodi, a nekada se događaju situacije koje ne možemo da predvidimo, opustite se i uživajte.

 

Možda te i ovo interesuje …

5 razloga za zimsko venčanje

5 razloga za zimsko venčanje

Zimska idila vas privlači, ali da li ste razmišljali o zimskom venčanju? Možda i nije toliko popularno venčanje ali...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.