fbpx

Top 5 mesta za wedding shooting i saveti za savršene fotografije

fotosuting deteta za prvi rodjendan

Objavio Dragan Marić

bavim se fotografijom više od 20 godina, digitalnom fotografijom sam počeo da se bavim još 2003 godine kada sam kupio svoj prvi digitalni foto aparat i instalirao Photoshop na računaru

September 13, 2021

Ukoliko se vaše venčanje približava, a Vi nemate ideje o tome gde i kada uraditi foto shooting, evo nekih saveta koji će Vam značiti.

Pre svega kada govorimo o fotografisanju mladenaca veoma je bitno razgovarati sa svojim fotografima. Ovde vam dajemo savete vezane za mesta na kojima nastaju fotografije, ne konkretno za lokacije u određenim gradovima.
Mnoge detalje ste i dosta ranije dogovorili, ako niste razgovarali o shotingu, bilo bi dobro na vreme dobiti neke informacije. Vaša fotografska ekipa će vam dati savete vezane za mesta koja su u vašoj blizini ali i za detalje kada je najbolje to obaviti i sl.

Odaberite pravo vreme za shooting

Većina iskusnih fotografa će vam dati savet da ukoliko imate vremena obavezno odvojite neki drugi dan za profesionalno fotografisanje. Možda ovo vama zvuči kao dodatna stavka i opterećenje, ali to zaista ima svojih prednosti.
Ukoliko mlade razmišljaju o frizuri i profi šminkanju, razumemo, bitno vam je da na tim fotografijama izgledate čarobno. Odlično bi bilo iskoristiti dan kada idete na probu šminke i frizure. To može biti nekoliko dana pre venčanja, kada će i venčanica, ukoliko je iznajmljujete, već biti kod vas.

Mladenci su mnogo opušteniji nekog drugog dana tako da će se sve te emocije videti. Jednostavno tog dana neće juriti već ćete se posvetiti profi shootingu i uživati. Ekipa koju ste odabrali za fotografisanje vašeg najbitnijeg dana je zadužena za atmosferu na samom shootingu. Ne brinite, oni znaju da pokrenu emocije kod mladenaca.

Ukoliko je fotografisanje ipak zakazano za sam dan venčanja, nikako niste uspeli da ukolpite pre ili post shooting, onda je bitno dobro isplanirati vreme. Za to vam savetujemo organizatore venčanja jer će vam oni odraditi scenario i vreme isplanirati bez većih oscilacija.

Vaš fotograf će vam dati savet koliko je vremena potrebno za profi shooting. To svakako zavisi od toga koje lokacije birate i da li su udaljene ili su u blizini. Ali uvek uzmite u obzir, da ukoliko želite zaista lepe fotografije sa shootinga, one zahtevaju vreme. Vaša foto ekipa će vam najbolje dati savet i reći koliko im je vremena zaista potrebno, ali svakako od 60 do 90 minuta. To je neki prosek.

Uvek vodite računa o vremenskim uslovima, i ukoliko dođe do nekih nepredviđenih vremenskih prilika, imajte plan B za fotografisanje ( neki zatvoreni prostor).

Kada je odabir masta za fotografisanje u pitanju imamo još jedan savet. Ukoliko je fotografisanje istog dana kad i samo venčanje birajte mesta koja su usput, koja nisu daleko od drugih događaja venčanja.
Uvek imajte na umu saobraćajnu gužvu, i trudite se da je izbegnete, ukoliko je vaše venčanje u velikom gradu.

fotografija mladinih cipela i burmi

Top 5 mesta za fotografisanje

Iako mnogi maštaju o pre ili post wedding fotografisanju na nekoj bajkovitoj destinaciji, realnost može biti malo drugačija. Pre svega i ova stavka mora biti uključena u budžet, pa ako je niste planirali, razmislite o tome koliko biste novca mogli izdvojiti za fotografisanje na nekoj destinaciji.
Međutim, ipak ne brinite. Wedding fotografi su spremni i imaju mnoge predloge gde uraditi odlične fotografije kojima ćete sigurno biti zadovoljni. Preskočite stereotipe i razgovarajte o nekoj novoj lokaciji u vašem kraju. Ne moraju svi mladenci imati iste fotografije. To svakako nije interes fotografa jer oni žele da svojim budućim mladencima pokažu raznovrsnost.

Prilikom dogovora sa fotografima, vidite šta će vam predložiti, koje su lokacije zanimljive u vašoj blizini.
Top 5 lokacija za odlične fotografije su:

  • Vinogradi vinarije,
  • Pećina ili vodopad, most,
  • Bilo koji park ili šuma,
  • Noćno fotografisanje na nekoj uzvišenoj lokaciji,
  • Autoput.

fotosuting u vinarijiVinograd i vinarija

Ukoliko imate neku vinariju u vašoj blizini, fotografije mogu biti zaista lepe. Pored toga, fotografisanje u vinariji tj podrumu je takođe dosta lepo i inspirativno. Ono što vam savetujemo jeste da obavezno pre samog fotografisanja Vi, ili fotografi, proverite da li je moguće uraditi shooting u njihovim prostorijama i na plantaži. Velika je verovatnoća da ćete dobiti potvrdan odgovor ali svakako imajte to na umu. Niko ne voli da ga neko iznenadi i prekida u poslu.

Pećina ili vodopad, most

Fotografije u pećini imaju posebnu draž. Drugačije su i privlače poglede. Osvetljenje unutar pećina je vidljivo na fotografijama, bićete oduševljeni. Ukoliko je vaš stil rustični neki stari most će biti odličan izbor, kao i stara kućica.
Sve fotografije pored vode su posebne, bez obzira na to da li je u pitanju vodopad, reka ili neko jezero. Iskoristite prednost lepote vode ukoliko je u vašoj blizini.

Park ili šuma

Fotografije u prirodi su uvek pogodak, sa tim će se složiti svi fotografi. Zato obavezno iskoristite lepote naše zemlje. Možda nam je korona pomogla da shvatimo koliko lepih predela naša zemlja ima i koliko je zaista divna.

fotosuting mladenaca kod jezera

Noćno fotografisanje

Ukoliko je fotografisanje kada i sama proslava dozvolite vašim fotografima da odvoje vreme da urade par noćnih fotografija. Bićete oduševljeni, to je sigurno. Ukoliko je moguće naći neku terasu, možda baš u restoranu ili hotelu u kome je slavlje, noćne slike sa visine imaće posebnu draž.

Autoput

Nekoliko fotografija na autoputu mogu biti odličan izbor. Naravno da je bezbednost na prvom mestu, pa je bitno odabrati deonicu koja nema mnogo saobraćaja i u određeno vreme kada to situacija dozvoli.

Savet plus

Nemojte zaboraviti rekvizite. Verujte, vaše fotografije biće tako posebne ukoliko vam vaši fotografi preporuče neke rekvizite, a možete se i sami potruditi.
Evo nekih predloga:

  • rekviziti koje možete iznajmiti, sa različitim natpisima,
  • baloni koje možete pustiti u vazduh,
  • konfete,
  • dim u boji za fotografisanje,
  • lampinjoni za noćno fotografisanje koji se puštaju u vazduh.

Još jedaan dodatni savet
Ukoliko ste se dogovorili sa Vašim fotografom i ekipom koja snima venčanje da napravi i wedding story (najlepše trenutke sa svadbenog dana) dogovoriti se da i oni krenu sa Vama i naprave nekoliko kadrova na nekoj od lokacija gde raditi foto šuting jer te kadrove mogu jako lepo da ubace u Vaš wedding story koji će biti raznovrsniji i potpuniji. Ukoliko ste se dogovorili da Vaše venčanje bude snimljeno i dronom iz vazduha ovo je prava prilika za dodatne lepe kadrove.

Nadamo se da su vam ovi saveti bili od pomoći, da smo vam dali neke ideje. Vaši fotografi su uvek spremni za saradnju. Njihovo iskustvo je to koje će vas podstaći da uradite profi shooting koji ćete ponosno pokazivati porodici i prijateljima.

Kakva su vaša iskustva sa wedding shootingom? Koja mesta ste birali?

Možda te i ovo interesuje …

5 razloga za zimsko venčanje

5 razloga za zimsko venčanje

Zimska idila vas privlači, ali da li ste razmišljali o zimskom venčanju? Možda i nije toliko popularno venčanje ali...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.