fbpx

Kako je COVID19 uticao na wedding fotografiju

vencanje u vreme kovida

Objavio Dragan Marić

bavim se fotografijom više od 20 godina, digitalnom fotografijom sam počeo da se bavim još 2003 godine kada sam kupio svoj prvi digitalni foto aparat i instalirao Photoshop na računaru

August 2, 2021

Ne postoji ni jedna grana industrije na koju se COVID 19 nije odrazio. Uticao je na tok života uopšte, a uticaj na ekonomiju je nešto što ćemo tek osetiti.

Bilo kako bilo, život ide dalje, a najbitnije od svega je da se polako sve vraća u normalu.

Kako se celokupna situacija odrazila i kako se i dalje odražava na wedding industriju a pre svega na wedding fotografiju, iz našeg ugla, prenosimo vam u nastavku.

Kako je bilo ranije?

Pre nego što je nastupila situacija na koju niko nije mogao da utiče, sve je bilo drugačije. Toliko bezbrižno, a mi smo po nekad nalazili razloga da se žalimo. Možda na previše posla.

Kada su venčanja u pitanju niko nije mogao da pretpostavi da ćemo razmišljati koliko je venčanje bezbedno. Svi su planirali svoj veliki dan, neki uz pomoć organizatora, neki drugi samostalno.

U nekom razumnom periodu su rezervisali sve one koji će aktivno učestovati u veoma, za mladence, bitnom danu. Puno dobre energije, sreće, igre, muzike… je bilo.

Početak korone i uticaj na wedding industriju

Vremenski period od početka borbe sa koronom je i te kako bio dug i težak. I uticao je na sve, na svaki posao. Kada je wedding industrija u pitanju, pogodila je sve učesnike koji jednu svadbu čine potpunom.

A njih ima mnogo, između ostalih, to su:

  • muzičari,
  • restorani,
  • fotografi,
  • organizatori venčanja,
  • snimatelji,
  • saloni venčanica i mnogi drugi.

Svi su se trudili da u teškim vremenima pronađu način da pokriju svoje troškove poslovanja. Neki su se preorijentisali, nalazili privremene poslove.

Kada su fotografi za venčanja u pitanju, onda smo se nadali da će 2020. biti ok, jer su mere bile dosta lagodnije kako se približavala sezona svadbi. Najveći broj venčanja u Srbiji održava se u periodu od maja do oktobra.

Nekada su termini mnogo ranije rezervisani. Rezervisati wedding fotografe je jedna od najbitnijih stavki kada je venčanje u pitanju. Sigurni smo da će se sa tim složiti svi učesnici najbitnijeg dana mladenaca jer fotografija ostaje zauvek, a o njima se dugo priča.

Kako je korona ipak bila aktuelna i leta 2020., jedino što nam je ostalo jeste da se nadamo i navijamo za 2021.

Venčanja u doba korone

vencanje u doba koroneIako su se venčanja delimično održavala i dok je korona bila u jeku, broj realizovanih venčanja je bio mnogo manji u odnosu na prethodne godine.

Pojedini mladenci su smanjenje broja gostiju i svođenje tog broja na užu porodicu i kumove iskoristili kao priliku da budžet usmere na raskošnu dekoraciju, kvalitetne wedding fotografe.

Venčanja pod maskama su takođe nešto što je u jednom trenutku bilo popularno. Svakako se razlikuje od svih prethodnih venčanja.

Iako je nekome možda to bilo zabavno, većina mladenaca voli da oseti atmosferu emocija na svom venčanju, da sreću podeli sa dragim ljudima.

Odabir fotografa za ovu i sledeću sezonu je sada malo drugačiji jer mladenci koji su ove godine planirali venčanje, ali su iz nekih razloga sprečeni, moraju da razmišljaju na vreme.

Dosta termina je i za sezonu 2022.je već zauzeto, zato je bitno rezervisati na vreme.

Prilagođavanje fotografa za venčanja novonastaloj situaciji

Većina fotografa koji su se bavili Wedding fotografijom morala je da pronađe način i svoj posao prilagodi novonastaloj situaciji.

Poštujući predložene mere nadležnih organa, jesen su mnogi fotografi iskoristili za pripremu studija za Novogodišnje fotografisanje mališana. I to je sasvim ok, jer u turbulentnim vremenima opstaju samo oni koji se prilagođavaju. Oni koji ne razmišljaju o odustajanju.

Iako je bilo rashoda i onda kada prihoda nije bilo, svi su se trudili da period prebrode i opstanu. Nažalost, neki nisu uspeli, morali su svoje firme ili gasiti ili stavljati u mirovanje.

Konkretno fotografi koji se pre svega bave pre, wedding i post wedding fotografijom oprobali su se u nekim novim vodama što se fotografije tiče.

Mnogi od njih usmerili su svoju energiju ka novim stvarima, na taj način rasli, i napustili zonu komfora.

Neki od forografa počeli su sa fotografisanjem malih beba, mališana i skromnih kućnih rođendana, trudnica..

Za one koji su želeli bilo je načina usmeriti svoj rad ka nekim novim izazovima. To svakako nije lako. A i ne znači da su se u potpunosti preorijentisali. To su bile samo trenutne promene.

Naš posao i korona

Period korone se svakako osetio i kada je naš posao u pitanju. Promenio je mnoge naše planove, mnoge ciljeve odložio za neko buduće vreme. Ipak, bilo je mladenaca koji su se odlučili da svoje venčanje prilagode novoj situaciji.

U periodu kada su mala okupljanja bila dozvoljena, neki naši mladenci organizovali su venčanje prema svojim mogućnosima. Mala, intimna venčanja su bila drugačija ali ne i manje vesela.

U dogovoru sa mladencima posvetili smo se umetničkoj fotografiji i fotografisanju mladenaca u prirodi. To nam je dalo posebnu dozu uživanja jer smo konačno imali vremena da iz naših parova izvučemo opuštene fotografije koje se ne beleže istog dana kad i samo venčanje.

Period izolacije i karantina posvetili smo online edukacijama. Akcenat smo stavili i na fotografiju i učenje novih stvari ali i na snimanje wedding priča, novitete u oblasti fotografije.

Zaista smo uživali u novim saznanjima i doneli neke nove odluke koje se odnose na obaveznu i kontinuiranu edukaciju. To je zaista ključ i put uspeha.

Nova nada za 2021. i da nam se prethodna godina ne ponovi

Sa dolaskom 2021.i novom nadom, svi smo verovali da će se sve vratiti u normalu i da će ova godina biti nalik prethodnim godinama. Godinama u kojima smo bili bezbrižni i uživali u svom poslu.

Sa popuštanjem mera sredinom juna, eto nama prvih svadbi. Zavijeni velom brige i neizvesnosti, mladenci su odlučili da ipak svoju ljubav slave na stare, poznate načine. Konačno je dobro poznata energija sreće i slavlja otpočela. Svi joj se radujemo i uživamo.

Možda više nego ranije uživamo i upijamo svaki trenutak sreće, jer smo sada svesniji da je ona i te kako relativna i promenljiva.

Da li ste vi bili hrabri i svoje venčanje ipak realizovali u doba korone? Ili čekate neka malo bolja vremena?

Verujemo da vam ta odluka nije nimalo laka… Ali se svi nadamo da će se uskoro sve vratiti u normalu. Da ćete imati priliku da uživate u svom posebnom danu.

Možda te i ovo interesuje …

5 razloga za zimsko venčanje

5 razloga za zimsko venčanje

Zimska idila vas privlači, ali da li ste razmišljali o zimskom venčanju? Možda i nije toliko popularno venčanje ali...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.