fbpx

Kako odabrati wedding fotografe

ruke mladog bracnog para sa burmama

Objavio Dragan Marić

bavim se fotografijom više od 20 godina, digitalnom fotografijom sam počeo da se bavim još 2003 godine kada sam kupio svoj prvi digitalni foto aparat i instalirao Photoshop na računaru

July 28, 2021

Saveti za odabir fotografa za venčanje

Kada planirate vaše venčanje postoji mnogo stvari na koje treba obratiti pažnju. Mi vam dajemo savete kako odabrati wedding fotografe, koliko ranije ih je potrebno angažovati i još dosta drugih saveta.

Kada zakažete datum za svoj veliki dan onda se nameću mnoga pitanja. Odakle krenuti, šta prvo angažovati. I onda tako milion pitanja…

Dobra vest je da mladenci danas imaju na raspolaganju mnogo izvora informacija. To jeste dobro, ali mnogo puta sve te informacije mogu biti zbunjujuće.

Među bitnijim stavkama koje se nameću, nameće se i pitanje odabira fotografa za venčanja. Jer fotografije koje ćete dobiti sa svog venčanja, kao i snimak vašeg venčanja je nešto što ćete čuvati celog života. Kao najveće blago.

Savet plus na početku – odakle krenuti sa organizacijom

Zaista je veoma bitno imati neki plan odakle krenuti. Šta bi najpre bilo u redu rezervisati, koje su prve osobe koje biste trebali pozvati…

Svakako prvo što biste trebali rezervisati jeste prostor za vaše venčanje. Odaberite ambijent prema vašim afinitetima. Ok je voditi računa i o hrani, a sve informacije ćete dobiti u samom restoranu.

Na drugom mestu je muzika. To je neki bend koji volite. Većina bendova je zaista profesionalna i zna da napravi atmosferu. Kao dodatak, ako vam budžet dozvoljava, možete angažovati dj-a, trubače, ili neki kvartet. Izbor je veliki, a birajte prema zajedničkom ukusu.

Odmah nakon rezervacije mesta i muzike, odaberite svoje fotografe. Ako su vas kod nekih bliskih prijatelja fotografi oduševili i ako ste zadovoljni njihovim radom raspitajte se o angažmanu i dogovorite sastanak.

Ako razmišljate o tome koliko unapred je potrebno sve njih angažovati, odgovor na ovo pitanje zavisi dosta od mesta u kome će biti venčanje.

Ako je u pitanju neki veći grad, sve ove vendore je bitno angažovati i do godinu dana unapred. Mada situacija nije mnogo drugačija ni u manjim mestima. Razlog je taj što u manjim mestima ima manje restorana, te su mnogi i godinu dana ranije rezervisani.

Svakako, potrudite se da na vreme rezervišete sve što je vama bitno.

Na šta obratiti pažnju prilikom odabira fotografa za venčanje?

Postoje određene smernice koje biste trebili pratiti kada birate fotografe za vaše venčanje.

Pre svega obratite pažnju na sledeće činjenice:

  • usklađenost sa budžetom,
  • kvalitet fotografija i portfolio fotografa,
  • upoznajte tim,
  • iskustvo,
  • recenzije.

Usklađenost sa budžetom

Znamo da je budžet stavka o kojoj stalno morate voditi računa. Dobra vest je da danas postoje mnogi alati koje možete iskoristiti a koji vam mogu pomoći da ne prekoračite vaš budžet.

Ono što trebate znati kada je cena fotografskih usluga u pitanju je to da ne trebate imati predrasude da su dobri i poznati fotografi previše skupi. Zato je bolje kontaktirati željene fotografe i uporediti cene.

Kvalitet fotografija i portfolio fotografa

Kvalitet fotografija je bitna stavka. Kada sa fotografima zakažete sastanak oni će vam pokazati fotografije, i objasniti vam koje fotografije su kvalitetnije i na šta tebate obratiti pažnju. Ukoliko želite fotobook moći ćete da odaberete kako će vaš izgledati.

Društvene mreže su u današnje vreme odlična stvar. Na mrežama ćete videti koliko često su fotografi angažovani, koji je njihov portfolio.

Upoznajte tim

Svaki profesionalni tim fotografa ima svoj sajt. Na sajtu se možete upoznati sa timom, i imati bližu sliku o tome ko će biti sa vama vašeg posebnog dana.

Fotografi su ti koji imaju veliki ulogu u vašem danu jer oni treba da uhvate momenat, emociju, da budu pored vas i uklade vaše želje i očekivanja.

mlada se naslonila na mladozenju za fotografisanje

Iskustvo

Iskustvo je nešto što ćete najbolje videti po fotografijama na meržama. Mada ovo ne mora biti presudan faktor. Jer postoji mogućnost da su fotografi radili ranije, ali u nekom drugom timu, a od nedavno krenuli samostalan rad. Ukoliko je kvalitet dobar, to može biti dovoljan pokazatelj.

Recenzije

Ali ono na šta biste stvarno trebali obratiti pažnju jeste deo sa recenzijama. Svakako da su bitne one dobre, i to je nešto čime svako želi da se pohvali.

Ali ako pored pozitivnih naiđete i na negativnu kritiku, to je odličan pokazatelj puta uspeha nekog posla. Jer su padovi sastavni deo uspeha, i ujedno nerazvojivi.

Da li fotografi pružaju uslugu prodaje fotografija?

Možda vam ovo zvuči old fashion ali je naš savet da uzmete u obzir stavove vaših gostiju.

Jeste tačno da je u velikoj meri prošlo vreme štampanih fotografija, danas kada sve imamo u digitalnom formatu.

Ali ako je na vašem venčanju prisutno dosta gostiju koji pripadaju malo starijoj starosnoj grupi, uzmite u obzir da njima štampane fotografije znače. Predstavljaju im neku vrstu blaga koju pokazuju. Vole da uspomene čuvaju u nekoj posebnoj kutiji.

I to imajte na umu. Jer je sasvim u redu da fotografe birate prema svojim afinitetima. Ali ukoliko svog željenog fotografa zamolite za uslugu štampe fotografija na samom danu venčanja, većina njih neće odbiti, iako to možda ne rade često.

Da li je moguće na jednom mestu angažovati snimatelje i wedding fotografe?

Ukoliko rešite da angažujete fotografe ali niste sigurni da li oni pružaju uslugu snimanja, veoma je bitno ovo pitanje postavite već na prvom sastanku.

Neki fotografi za venčanja pružaju uslugu snimanja, a neki ne. I to je u redu. Ali onda morate znati da vam fali još jedno angažovanje.

Odabir fotografa za venčanje prema lokaciji

Prošlo je vreme angažovanja fotografa iskuljučivo iz mesta gde će venčanje biti održano. Nekada je to bila tradicija.

Ali široka lepeza ponude fotografa koji rade world wide daje vam mogućnost da odaberete svoje fotografe bez obzira na grad u kojem je vaše venčanje.

Bitno je da proverite datum unapred da li su vaši željeni fotografi slobodni, a većina njih je u potpunosti raspoložena da lokaciju prilagodi vama.

I još jedan savet plus za kraj

Ukoliko ste u mogućnosti odaberite drugi dan za foto session. Bićete opušteniji i to će se svakako videti na fotografijama.

Ne brinite za šminku jer možete uskladiti probu šminke i dan kada ćete se na nekoj lokaciji fotografisati. Ostaće vam savršene uspomene. A dobar fotograf za venčanja će ispričati vašu priču.

Fotografi imaju zaista veliku ulogu na svakom venčanju. Da li znate kolika je uloga fotografa u organizaciji i toku samog dana venčanja? Veoma velika.

Dobri fotografi će znati kako da vas opuste, kako da izvuku najbolje emocije iz vas i onda kada adrenalin radi. Zato, kada birate fotografe za venčanje, pratite svoj unutrašnji osećaj, nećete pogrešiti.

Šta je po vama najbitnije kada je odabir wedding fotografa u pitanju?

Možda te i ovo interesuje …

5 razloga za zimsko venčanje

5 razloga za zimsko venčanje

Zimska idila vas privlači, ali da li ste razmišljali o zimskom venčanju? Možda i nije toliko popularno venčanje ali...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.